OS5A6014-Edit-2.jpg

Multian kunta tiedottaa koronavirustilanteen ajankohtaisista asioista toimialoittain seuraavaa:

Sosiaalitoimi

Multian kunnassa tilanne on rauhallinen. Todettuja koronavirustapauksia ei ole. Kunta ohjeistaa kuntalaisia yhä pitämään huolta hyvästä hygieniasta ja välttämään tarpeetonta asiointia julkisilla paikoilla.

Sosiaalitoimi valmistelee tiedotuskirjettä lähetettäväksi koteihin niille yli 70-vuotiaille, jotka eivät ole kunnan kotihoidon tai palveluasumisen asiakkaita.

Kierrätyspiste, kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta sekä ikääntyneiden päivätoiminta ovat toistaiseksi suljettuja ainakin 13.5.2020 saakka.

Lisätietoja: Satu Kokkonen, perusturvajohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin: 014 2481 258

Sivistystoimi

Kouluruoan jakelu koteihin aloitettiin 8.4.2020. Perheet ovat voineet ilmoittautua kouluruoan vastaanottajiksi koulun kautta lähteneellä Wilma-kyselyllä. Annokset jaetaan ns. kylmäannoksina 2 kertaa viikossa.
Lisätietoja: Reima Viitala, Sinervän koulukeskuksen rehtori
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin: 014 2481 239

Aluehallintoviraston (AVI) ohjeistuksen mukaisesti kirjaston kirjojen palautuslaatikko suljettiin maanantaina 6.4.2020. Kirjasto on suljettuna ainakin 13.5.2020 saakka.

Nuorisotilat ja liikuntatilat pysyvät suljettuina ainakin 13.5.2020 saakka.

Lisätietoja: Päivi Salonen, sivistystoimenjohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin: 014 2481 260

Yrittäjien tuki

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tukee yksinyrittäjiä koronatilanteen aiheuttamien vahinkojen kattamiseksi. Kunta myöntää tuen ja tuen määrä on 2.000 €. Kunnan myöntämän tuen hakeminen ja sitä koskeva neuvonta tapahtuu Kehittämisyhtiö Keulinkin kautta. Päätöksen tuen myöntämisestä tekee kunnanjohtaja. Asiasta tiedotetaan heti, kun tuen tarkat hakuohjeet julkaistaan.

Lisätietoja: Noora Pajari, kunnanjohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin: 014 2481 201

Kunnanvirasto

Kunnanvirasto pysyy suljettuna ainakin 13.5.2020 asti. Tapaamiset hoidetaan ajanvarauksella. Yhteydenotot sähköpostitse tai puhelimitse:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 014 2481 200. Henkilöstön yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.multia.fi
Henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muodossa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoja: Noora Pajari, kunnanjohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin: 014 2481 201

Multian kunnanvirasto tiedottaa

Kunnanvirasto on suljettu valtioneuvoston päätöksen mukaisesti ainakin 13.5.2020 saakka. Tapaamiset hoidetaan ajanvarauksella. Yhteydenotot sähköpostitse tai puhelimitse:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 014 2481 200

Henkilöstön yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.multia.fi

Henkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muodossa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoja: kunnanjohtaja Noora Pajari, puh. 014 2481 201, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjasto tiedottaa

Kirjasto on suljettu valtioneuvoston päätöksen mukaisesti ainakin 13.5.2020 saakka.

Myöskään kirjojen palautusluukku ei ole käytössä 6.4.2020 alkaen poikkeusolon aikana Avin ohjeiden mukaisesti.

Asiakkaan ei tarvitse olla huolissaan lainattavan aineiston maksuista tai eräpäivistä sulkuajan aikana.

Nykytilanteessa Keski-kirjastot panostavat e-aineistoihin, kuten kirjoihin ja lehtiin, joita voi ladata verkkopalveluista.

Tiedustelut: sivistystoimenjohtaja Päivi Salonen; p. 014 2481 260; Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Seututerveyskeskus tiedottaa: Ajankohtaista koronaviruksesta

Päivitetty 2.4.2020

Vastaanotot

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen ajan Seututerveyskeskuksen terveysasemilla keskitytään vain välttämättömään hoitoon erityisesti riskiryhmään kuuluvien kuntalaisten tartuntojen ehkäisemiseksi. Potilaiden asioita hoidetaan mahdollisimman pitkälle etätyömenetelmin, jotta voidaan vähentää ylimääräistä liikkumista terveysasemilla ja pienentää tartunnoille altistumisen riskiä.

Ota siis aina etukäteen yhteyttä ennen kuin saavut terveysasemalle!

Tartuntariskin minimoimiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista. Vastaanotolle tullessasi noudata siis puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

Infektiovastaanotto hengitystieinfektio-oireisille

 • Joutsa, Luhanka: Infektiovastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun, eli remontinaikaisen pääsisäänkäynnin kautta.
 • Toivakka: Infektiovastaanotto vielä toistaiseksi Toivakan terveysasemalla, kulku ainoastaan pääoven kautta.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.
 • Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan vastaanoton sisäänkäynnin kautta.

Kiirevastaanotto muille

 • Joutsa, Luhanka: Kiirevastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku ainoastaan hammashoitolan sisäänkäynnin kautta. Kulku Joutsan sairaalaan on päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille. Luhangan terveysasema on toistaiseksi suljettu näytteenottoa lukuun ottamatta.
 • Toivakka: Kiirevastaanotto vielä toistaiseksi Toivakan terveysasemalla, kulku ainoastaan neuvolan sisäänkäynnin kautta rakennuksen oikeasta siivestä.
 • Keuruu, Multia: Kiirevastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan Keuruun terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Multian terveysasema ja Haapamäen sivuvastaanotto ovat toistaiseksi suljettu.
 • Petäjävesi: Kiirevastaanotto vielä toistaiseksi Petäjäveden terveysasemalla, kulku normaalisti.
 • Laukaa: Kiirevastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan Laukaan terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Lievestuoreen sivuvastaanotto on toistaiseksi suljettu.
 • Konnevesi: Kiirevastaanotto vielä toistaiseksi Konneveden terveysasemalla, kulku normaalisti. 

Kiireettömät asiat

Yhteydenotto tarvittaessa sähköisten asiointipalvelujen kautta. Kiireettömiä asioita hoidetaan mahdollisuuksien mukaan sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla. Mahdollisista jo sovittujen vastaanottoaikojen peruutuksista tai muutoksista ilmoitetaan aina henkilökohtaisesti.

Huomioitavaa laboratorionäytteenotoissa

Leivonmäellä ja Luhangassa näytteenotto toimii vielä toistaiseksi normaalisti. Leivonmäellä kulku näytteenottoon terveysaseman takaovesta. Älä kuitenkaan tule flunssaoireisena.

Joutsan terveysasemalla laboratorion näytteenottoaika lyhenee: 6.4. alkaen aukiolo arkisin klo 8–12.

Hoitotarvikejakelu

Hoitotarvikejakelu jatkuu kaikissa kunnissa poikkeustilanteesta huolimatta. Joutsan ja Luhangan alueella diabeetikon hoitotarvikkeiden noudosta on toistaiseksi sovittava aina ensin puhelimitse: Joutsa maanantaisin p. 040 840 4691, Leivonmäki p. 014 269 0251, Luhanka p. 014 269 0253, Multia p. 014 269 0086.

Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Riskiryhmäläisten hoitotarvikkeiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta. Annettavien hoitotarvikkeiden määrä katsotaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan.

Apuvälinelainaamot

Kaikki Seututerveyskeskuksen alueen apuvälinelainaamot ovat auki normaalisti. Apuvälineitä ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Jos olet flunssainen, ota puhelimitse yhteyttä lainaamoon. Riskiryhmäläisten apuvälineiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta.

Suun terveydenhuolto

Hengitystieinfektio-oireisten potilaiden suun päivystykselliset säryt hoidetaan iltapäivisin Seututerveyskeskuksen suun erikoishoidon yksikössä Jyväskylässä.

Kiireellinen muiden potilaiden suun hoito tehdään Joutsan, Keuruun ja Laukaan hammashoitoloissa.

Kiireettömissä asioissa ota mieluiten yhteyttä vasta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen rauhoituttua.

Sairaalat

Seututerveyskeskuksen alueen hengitystieinfektio-oireisten sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden hoito keskitetään Laukaan sairaalaan.

Seututerveyskeskuksen alueen muut sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Joutsan ja Keuruun sairaaloissa.

Vierailu sairaalaosastoilla on kielletty tartuntariskin minimoimiseksi. Hoidon kannalta välttämättömät vierailut ja saattajat sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Kulku Joutsan sairaalaan on muuttunut, uusi kulkuohje päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille.

Neuvolat

Välttämättömät tarkastukset (ei hengitystieinfektio-oireisille) tehdään 23.3. lähtien alueittain seuraavissa neuvoloissa:

Muut neuvolat ovat suljettuna tartuntariskin minimoimiseksi.

Koronaneuvontapuhelin

Seututerveyskeskuksen työntekijä vastaa asiakkaiden koronaan liittyviin yleisiin kysymyksiin puhelimitse arkisin klo 8–16 sekä viikonloppuisin ja pyhinä klo 10–15 numerossa 050 475 3609. Jos puhelin on varattu, sinulle soitetaan takaisin.

Jos epäilet tartuntaa

 • Tee sähköinen oirearvio ja toimi sen antamien ohjeiden mukaan.
 • Pysy kotona taudin leviämisen välttämiseksi. Kaikki flunssan oireet hoidetaan nyt kotona riippumatta siitä, oletko matkustanut tai muutoin altistunut koronavirukselle. Sairausloma kirjoitetaan tarvittaessa puhelimitse.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on pieni lapsi, tee kotona sähköinen oirearvio. Terveysaseman ollessa kiinni, soita päiväaikaan kiireisissä asioissa Keuruun päivystyksen ajanvaraukseen p. 014 2690 125 arkisin 8-18 ja viikonloppuisin 10-16. Muina aikoina päivystysnumeroon 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan. Yhteydenotto etukäteen on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.

Ajankohtaista tilannetietoa muualla

Multian kunnan perusturva tiedottaa

Multian kunnan perusturvapalveluissa noudatetaan asiakastyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hygienia- ja suojavarusteohjeistusta. Hengityssuojia/suojamaskeja käytetään tarvittaessa, jos asiakkaalla on hengitystieinfektio-oireita. Henkilökunta ei tule sairaana töihin. Koronan ennaltaehkäisyssä korostuu hyvä käsihygienia; ensisijaisesti riittävä käsien pesu saippualla. Jos se ei ole mahdollista, käytämme käsidesiä. Muutoin henkilöstö noudattaa yleisiä hygieniaohjeita.

Multian kunnan sosiaalitoimen valmiusryhmä auttaa tarvittaessa yli 70- vuotiaiden asioiden hoitamisessa. Yhteydenotto arkisin klo 8-16: sosiaaliohjaaja Ani Närhi p. 014 2481 257. Muina aikoina Keski-Suomen sosiaalipäivystys p. 014 266 0149.

Koronaan liittyvissä asioissa kunnan oma neuvontapuhelin on 014 2481 258. Myös sähköpostilla vastaamme kysymyksiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta, kierrätyspiste sekä ikääntyneiden päivätoiminta pysyvät suljettuina 13.5.2020 saakka. Vierailut palvelukeskus Poukamassa on kielletty toistaiseksi pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien läheiset. Näiden vierailujen osalta läheiset voivat olla yhteydessä hoitajiin.

Koronaneuvontapuhelin seututerveyskeskuksessa

Seututerveyskeskuksen työntekijä vastaa asiakkaiden koronaan liittyviin yleisiin kysymyksiin puhelimitse arkisin klo 8–16 sekä viikonloppuisin ja pyhinä klo 10–15 numerossa 050 475 3609. Jos puhelin on varattu, sinulle soitetaan takaisin.

Jos epäilet tartuntaa

 • Tee sähköinen oirearvio ja toimi sen antamien ohjeiden mukaan.
 • Pysy kotona taudin leviämisen välttämiseksi. Kaikki flunssan oireet hoidetaan nyt kotona riippumatta siitä, oletko matkustanut tai muutoin altistunut koronavirukselle. Sairausloma kirjoitetaan tarvittaessa puhelimitse.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on pieni lapsi, tee kotona sähköinen oirearvio. Terveysaseman ollessa kiinni, soita päiväaikaan kiireisissä asioissa Keuruun päivystyksen ajanvaraukseen p. 014 2690 125 arkisin 8-18 ja viikonloppuisin 10-16. Muina aikoina päivystysnumeroon 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan. Yhteydenotto etukäteen on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.
 • Hoitotarvikejakelu Multian kunnassa:
  Hoitotarvikejakeluun varataan aika puhelimitse p. 014 269 0086

Ajankohtaista tilannetietoa muualla

Multian kunnan varautumistoimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi varhaiskasvatuspalveluissa

Maan hallitus päätti jatkaa poikkeusolojen linjauksiaan koskien kouluja ja varhaiskasvatusta ainakin 13.5.2020 saakka. 

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.

Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti.

Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät edelleen niin.

Huoltajien tulee ilmoittaa lapsen mahdollisesta osallistumisesta varhaiskasvatukseen edellä mainituin perustein omaan lapsiryhmään puhelimitse tai tekstiviestillä mahdollisimman pian tai viimeistään torstaina 2.4.2020 klo 12.00 mennessä. Kiitos!

Lisätietoja: Päivi Salonen, Sivistystoimenjohtaja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 014 2481 260

Asiointiapua yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville

Multian kunnan sosiaalitoimi tarjoaa asiointiapua yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille (kotiinkuljetus on ilmaista).

Yhteydenotot:

Ani Närhi, p. 014 2481 257

Pirkko Sydänmaa, p. 014 2481 250

Multian kunnankirjasto tiedottaa

KIRJASTO ON SULJETTUNA 18.3. – 13.4.2020

 • kirjaston palautusluukku on käytössä, sulkuaikana ei lähetetä muistutuksia eivätkä myöhästymismaksut kerry
 • voit uusia lainasi verkossa keskikirjastot.fi tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Multian kunnan varautumistoimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi varhaiskasvatuspalveluissa

Kunta rajoittaa toimintojaan maan hallituksen linjausten mukaisesti 13.4.2020 saakka. 

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.

Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti.

Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin. 

Esiopetuksessa korvaavasta opetuksesta ollaan yhteydessä vanhempiin tällä viikolla.

Huoltajien tulee ilmoittaa lapsen mahdollisesta osallistumisesta varhaiskasvatukseen edellä mainituin perustein omaan lapsiryhmään puhelimitse tai tekstiviestillä keskiviikkona 18.3. klo 12.00 mennessä. Mikäli olet jo ilmoittanut asiasta niin Kiitos!

Lisätietoja: Päivi Salonen, Sivistystoimenjohtaja;  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 014 2481 260

Multian kunnan sosiaalitoimen ilmoitus

Suomi toimii poikkeusoloissa ajalla 18.3.-13.4.2020. Mikäli olette yli 70-vuotias ja tarvitsette välttämättömissä asioinneissa perheen ulkopuolista apua, voitte olla yhteydessä Multian kunnan sosiaalitoimeen.

Yhteydenotot:

Ani Närhi, p. 014 2481 257

Pirkko Sydänmaa, p. 014 2481 250

Tiedote: Multian kunnan toimenpiteet koronavirustilanteessa

Maan hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Multian kunnan poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui 17.3. aamupäivällä päättämään Multian kunnan toimenpiteistä. Kunnan toimenpiteet löytyvät ao. tiedotteesta. Lisätietoja antaa: Multian kunnan poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja: Noora Pajari, kunnanjohtaja, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / puh. 014 2481 201.

Multian kunta tiedottaa koronavirustilanteesta kunnan nettisivuilla:  www.multia.fi/korona ja Facebookissa.

Hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti.
Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti.
Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17.3.2020.

HALLITUKSEN LINJAUKSET JA MULTIAN KUNNAN TOIMENPITEET

 1. Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

  Multian kunnan toimenpiteet: Tänään 17.3.2020 vanhemmille lähtee tiedote lasten kotiin jäämisestä.


 2. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

  Multian kunnan toimenpiteet: Koulutoiminta järjestetään pääsääntöisesti korvaavana opetuksena keskiviikosta 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka. Tiistaina 17.3.2020 on selvitetty etäyhteyksien toimivuus. Lähiopetusta tarvittavien määrä 1-3 luokilta selvitetään, sekä erityistä tukea tarvitsevien määrä. Lähiopetukseen jääville järjestetään koulukuljetus ja -ruokailu. Koulu tiedottaa opetusjärjestelyistä Wilmassa ja koulun nettisivuilla.

 3. Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja - ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

  Multian kunnan toimenpiteet: Koulutoiminta järjestetään pääsääntöisesti korvaavana opetuksena (etäopetuksena) ke 18.3.2020 alkaen.

 4. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

 5. Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

  Multian kunnan toimenpiteet: Kokoukset tulee siirtää tai pyrkiä järjestämään etänä. Vain välttämättömät, korkeintaan 10 henkilön kokoukset voidaan järjestää (esim. lautakunnat).
  Multian kunnan tilat suljetaan julkisilta kokouksilta ja kokoontumisilta. Kunta kehottaa työntekijöitään välttämään lounasruokailua yleisissä ravintoloissa.

 6. Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

  Multian kunnan toimenpiteet: Multian kunta sulkee kokonaisuudessaan 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka Kirjasto-kuntotalon, kierrätyspisteen, nuorisotilan, kehitysvammaisten työtoiminnan sekä vanhusten päivätoiminnan.

  Kunnanvirasto suljetaan asiakkailta 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka. Tapaamiset hoidetaan ajanvarauksella. Yhteydenotot sähköpostitse tai puhelimitse:

  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Puh. 014 2481 200
  Henkilöstön yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.multia.fi
  Henkilöstön sähköpostiositteet ovat muodossa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 7. Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

  Multian kunnan toimenpiteet: Kielto astuu voimaan 18.3.2020 palvelukeskus Poukamassa ja Omakodilla. Läheisten vierailut ovat mahdollisia vain erityistilanteissa (mm. saattohoito).

 8. Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

  Seututerveyskeskus tiedottaa omissa tiedotuskanavissaan. Lisätietoa löydät täältä: http://seututk.fi/fi-FI

 9. Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.

  Multian kunnan toimenpiteet: Mahdollisuuksien mukaan tehdään etätöitä. Uusia etäyhteyksiä on tilattu ja etätyöhön soveltuvaa laitteistoa kartoitettu.

 10. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

  Multian kunnan toimenpiteet: Menetellään toimintaohjeen mukaan. Sosiaalitoimeen on perustettu valmiusryhmä kartoittamaan 70 vuotta täyttäneiden avuntarvetta yhdessä Multian kunnan kotihoidon ja seurakunnan kanssa.

 11. Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

  Multian kunnan toimenpiteet: Ei aiheuta vielä toimenpiteitä, mutta kartoitetaan kunnan sisäisiä siirtoja. Palvelukeskus Poukaman, Omakodin ja kotihoidon henkilöstö tulee turvata ensisijaisesti.

 12. Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.

 13. Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

  Multian kunnan toimenpiteet: Sovelletaan tarpeen mukaan. Vuosilomia voidaan joutua siirtämään tai keskeyttämään. Lisäksi työajoissa voidaan joutua joustamaan.

 14. Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

  Multian kunnan toimenpiteet: Ei aiheuta vielä toimenpiteitä, mutta kartoitetaan työvoiman saatavuutta.

 15. Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

 16. Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

 17. Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

 18. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

 19. Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.

Lisätietoa ja hyödyllisiä linkkejä:

Hallituksen linjaamat toimenpiteet: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-totesi-suomen-olevan-poikkeusoloissa-koronavirustilanteen-vuoksi

Valtioneuvoston linjaus suosituksista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi (OKM tiedote 16.3.2020)

Koronaviruksesta ja taudin leviämisen ehkäisystä löytyy kattavasti tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta: https://thl.fi/fi/

Multian kunnan poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja:

Noora Pajari
Kunnanjohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 014 2481 201

Työ- ja päivätoiminta suljettu

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta on suljettu 16.3. alkaen toistaiseksi koronaepidemian vuoksi.

Lisäksi pyydämme välttämään vierailuja Omakodilla. Mahdollisiin vierailuihin sovelletaan samaa ohjeistusta kuin Poukamassakin.

Toimintaohjeita Poukamassa vieraileville

Kehotamme välttämään vierailuja tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi. Sovi mahdollisesta vierailusta henkilökunnan kanssa. Tule Poukamaan vain terveenä.

Pese kädet huolellisesti ja käytä käsihuuhdetta

Paras keino suojautua koronavirukselta ja muilta helposti tarttuvilta hengitystieinfektioilta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. 

Yski oikein

Jos itsellä on flunssaa, sen leviämistä voi parhaiten estää jäämällä kotiin ja yskimällä ”oikein” eli nenäliinaan tai omaan hihaan.

Älä tartuta muita

Jos sinulla on tautiepäily, soita omalle terveysasemallesi tai päivystyspuhelimeen numeroon 116 117. Älä lähde julkisille paikoille tartuttamaan muita. Noudata terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita.

Uusia tilajärjestelyjä

Koululaisten ruokailutila on siirretty Kuntotalon aulaan, aulaan ei ole kulkua muilla.

Kuntotalolle on avattu kulku koulun puoleisesta päädystä.

Kulku pukuhuoneiden kautta punttisalille, patjahuoneeseen ja Sinerväsalille. Ovi on avoinna klo 6.00-20.00, hälytysajat normaalit

Käyttäjät ovat vastuussa tilojen asianmukaisesta käytöstä.

Navigaatio