OS5A6454.jpg

Tiedote kuntalaisille koronatilanteesta (27.7.2021)

Seuraamme Multian koronatilannetta ja tarvittaessa teemme muutoksia suosituksiin ja ohjeisiin.

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN ALUE SIIRTYY KIIHTYMISVAIHEESEEN

Alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä (ns. Koronanyrkki) on 27.7.2021 kokouksessaan todennut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen siirtyvän kiihtymisvaiheeseen. Johtoryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen, sillä alueen tartuntojen ilmaantuvuus on viime viikon aikana ollut nousussa. Tartunnat ovat olleet vahvassa nousussa lähinnä Jyväskylän sekä Äänekosken alueilla, jotka kattavat maakunnan alueesta noin 70 %. Merkittävä osa tartunnoista on ollut lähtöisin kesän yksityisistä, että julkisista tapahtumista, yökerhoista ja ravintoloista.

KORONAROKOTUKSET SUOJAAVAT TEHOKKAASTI

Suurin osa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella viimeviikkoina ilmenneistä koronavirustapauksista on todettu henkilöillä, jotka eivät ole ottaneet koronarokotetta tai eivät ole vielä ehtineet saamaan tehosteannosta. Nyrkki kannustaakin viimeistään nyt kaikkia alueen asukkaita varaamaan oman rokoteajan. Myös tehosteannoksen ottamisesta kannattaa huolehtia. Suomessa käytössä olevat koronavirusrokotteet antavat erittäin tehokkaan suojan vakavaa koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Multialaiset voivat varata ajan rokotukseen Seututerveyskeskuksen ohjeistuksen mukaisesti: Seututerveyskeskuksen koronarokotesivu

Koronarokotukset annetaan kesäsulun ajan Keuruulla ja elokuussa jälleen Multialla. Seuruu Seututerveyskeskuksen tiedotusta avoimista toimipisteistä.

TURVAOHJEIDEN NOUDATTAMIEN

Turvaohjeita tulee noudattaa sekä tapahtumissa että yksityiselämässä

Turvallisen ja vastuullisen käyttäytymisen merkitys nousee tartuntojen kasvaessa etenkin kesällä, kun tapahtumia järjestetään ja ihmiset liikkuvat paljon. Multian kunta yhtyy koronanyrkin suositukseen palauttaan taas mieleen koronavirukseen liittyvät perusohjeet sekä noudattamaan alueellisia ohjeistuksia sekä rajoituksia sekä yleistä varovaisuutta.

Valtioneuvoston perusohjeet ovat seuraavat:

 • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 • Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.
 • Pese kädet, yski hihaan.
 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
 • Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
 • Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Voit lukea lisää valtioneuvoston ohjeista valtioneuvoston sivuilta.

Muistutamme myös seuraavasta AVIn säädöksestä: ”Niillä alueilla, joissa ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta, tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen edellyttää, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen tartuntatautilain pykälässä 58 c säädettyjä hygieniavaatimuksia.” Voit lukea lisää AVIn sivuilta täältä.

KUNNAN TOIMIPISTEET

Pääsääntöisesti kunnan eri toimipisteet ovat avoinna normaalien aukioloaikojen ja käytäntöjen mukaan.

Harrastustoiminnat pyörivät toistaiseksi normaalisti. Harrastuksissa suositellaan turvavälien huomiointia, kasvomaskeja sekä välineiden desinfiointia.

Seututerveyskeskuksen tekemän linjauksen mukaisesti koronarajoitukset ovat voimassa sen yksiköissä ja toiminta on keskitetty. Multian terveyspalvelut on pääsääntöisesti keskitetty Keuruun toimipisteeseen kesän ajan. Lisätietoja Seututerveyskeskuksen nettisivuilta: https://www.seututk.fi/fi-FI

Palvelukeskus Poukaman vierailut toteutetaan suunnitellusti. Ole yhteydessä Poukaman henkilökuntaan saadaksesi ajantasaiset ohjeet vierailukäytännöistä.

Laaja maskisuositus kaikilla yli 12-vuotiailla on voimassa toistaiseksi.

Multian kunnan johtoryhmä kokoontuu 2.8.2021 ja päättää tuolloin turvatoimista koronan suhteen.

Multian kunta kiittää kuntalaisia koronasuositusten ja –rajoitusten noudattamisesta! Kunta ei ole tähän mennessä noussut THL:n koronatartuntojen ilmaantuvuus-tilastoihin (alle 5 tapausta). Toivomme, että vakaa tilanne tartuntojen suhteen jatkuu Multialla edelleen.

Tiedote kuntalaisille koronatilanteesta (4.6.2021)

Seuraamme Multian koronatilannetta ja tarvittaessa teemme muutoksia suosituksiin ja ohjeisiin.

Kokoontumisrajoitukset

Keski-Suomi on epidemian perustasolla, minkä vuoksi aluehallintovirasto ei tee alueelle enää päätöstä kokoontumisrajoituksista. Yleisötapahtumien järjestäjiä koskevat tartuntalain 58 c pykälän mukaiset hygieniakäytännöt:

 • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen;
 • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet; ja
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan

Lisäksi yleisötapahtumien järjestäjien tulee toteuttaa asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

Tartuntatautilain mukaisesti aluehallintovirasto ja kunta valvovat velvollisuuksien ja rajoitusten sekä niitä koskevien päätösten noudattamista.

Harrastustoiminta

Kunnassa harrastustoiminnat pyörivät normaalisti. Harrastuksissa suositellaan turvavälien huomiointia, kasvomaskeja sekä välineiden desinfiointia.

Kunnan toimipisteet

Pääsääntöisesti kunnan eri toimipisteet ovat avoinna normaalien aukioloaikojen ja käytäntöjen mukaan.

Seututerveyskeskuksen tekemän linjauksen mukaisesti koronarajoitukset ovat voimassa yksiköissä ja toiminta on keskitetty. Multian terveyspalvelut on pääsääntöisesti keskitetty Keuruun toimipisteeseen kesän ajan. Koronarokotukset hoidetaan Multian terveysasemalla tai muussa yksikössä erillisen ohjeistuksen mukaan. Lisätietoja Seututerveyskeskuksen nettisivuilta: https://www.seututk.fi/fi-FI

Poukaman ovet pysyvät suljettuna ja asukkaiden tapaamiset sovitaan henkilökunnan kanssa etukäteen ja vierailijoita sallitaan kerrallaan maksimissaan vain kaksi henkilöä. Vierailurajoitus jatkuu kesän yli, jotta riittävä rokotuskattavuus saavutetaan.

Ikäihmisten päivätoiminta pysyy suljettuna 1.8.2021 saakka.

Kunnan yksiköiden etätyösuositus päättyy kesäkuun loppuun. Jatkossa etätyötä on mahdollista tehdä Multian kunnan voimassa olevan etätyöohjeen mukaisesti esihenkilön kanssa erikseen sovittaessa.

Laaja maskisuositus kaikilla yli 12-vuotiailla on voimassa toistaiseksi.

Multian kunta ei ole tähän mennessä noussut THL:n koronatartuntojen ilmaantuvuus-tilastoihin (alle 5 tapausta). Multian kunta kiittääkin kuntalaisia koronasuositusten ja –rajoitusten noudattamisesta! Oikein turvallista ja aurinkoista kesää!

                     

Tiedote kuntalaisille koronatilanteen huomioimisesta (29.4.2021)

Multian kunnan johtoryhmä linjasi kokouksessaan, että koronarajoitukset puretaan asteittain.

 • Kunnanvirasto aukeaa 3.5.2021 alkaen ja on normaalisti auki maanantai-perjantai klo 9.00-15.00.
 • Kehitysvammaisten työtoiminta aukeaa Omakodin asiakkaille maanantaina 3.5.2021 ja ulkopaikkakuntalaisille 10.5.2021.
 • Sinerväsali aukeaa maanantaina 3.5.2021 aikuisten ryhmäliikunnalle. Järjestäjien vastuulla on huolehtia AVI:n voimassa olevien rajoitusten noudattamisesta ja THL:n ja OKM:n hygieniaohjeista liikuntatiloja käytettäessä.
 • Nuorisotila Nepa aukeaa 3.5.2021 alkaen. Ensimmäisestä kokoontumiskerrasta tiedotetaan nuorisotoimen kanavissa.
 • Poukaman ovet pysyvät suljettuna ja asukkaiden tapaamiset sovitaan henkilökunnan kanssa etukäteen ja vierailijoita sallitaan kerrallaan maksimissaan vain kaksi henkilöä.
 • Ikäihmisten päivätoiminta pysyy suljettuna 1.8.2021 saakka.
 • Kunnan alueella on edelleen voimassa laaja maskisuositus kaikissa julkisissa tiloissa ja kunta suosittelee asiakkaita ja yhteistyökumppaneita käyttämään maskia heidän vieraillessaan kunnan toimipisteissä. Samoin kunnan työntekijät käyttävät maskeja edelleen aiemman ohjeistuksen mukaisesti noudattaen omien yksiköittensä turvallisuusohjeita.
 • THL:n suosituksen mukaisesti yli 12-vuotiailla on edelleen koulussa maskisuositus. Kunta tarjoaa kasvomaskit oppilaille, mutta halutessaan oppilaat voivat käyttää myös omia maskejaan.
 • Kunnan yksiköissä on edelleen voimassa laaja etätyösuositus. Tämän vuoksi asiakkaille suositellaan ajanvarausta aina asioidessaan esimerkiksi kunnanvirastolla.

Aluehallintoviraston tuoreet määräykset

Keski-Suomi on kokonaisuudessaan perustasolla koronaepidemian osalta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut 26.4.2021 uuden ohjauskirjeen, missä todettiin, että Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen kunnissa voidaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että niissä turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa 1.5.-16.5.2021.

Pyydämme huomioimaan, että kaikki nämä tehdyt rajoitustoimenpiteet ja suositukset toteutetaan kuntalaisten turvallisuuden ja terveyden turvaamiseksi. Parhaiten pystymme ehkäisemään epidemian leviämistä kunnan alueella tai laajemmalla alueella ennakoivilla toimenpiteillä. Juuri nyt on erityisen tärkeää välttää turhia lähikontakteja, liikkumista ja huolehtia omalta osaltaan maskisuosituksen, turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamisesta. Pienimmistäkin oireista on hakeuduttava koronatestiin välittömästi ja sairaana pysytään kotona välttäen kontakteja.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto on päättänyt, että aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa 30.4.2021 saakka.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän linjaus Tiedote kuntalaisille koronatilanteen huomioimisesta 31.3.2021

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä (Koronanyrkki) totesi (29.3.2021) kokouksessaan, että koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue jatkaa kiihtymisvaiheessa. Myöskään voimassa oleviin rajoituksiin ei nähty tarpeen tehdä muutoksia.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on viime aikoina pysynyt KSSHP:n alueella hyvin vakaana ja tartuntojen määrä on edelliseen vertailujaksoon verrattuna jopa hieman hiipunut. Tilanteen rauhallisesta luonteesta huolimatta kiihtymisvaiheen tunnusmerkit täyttyvät ja alueen todettiin jatkavan kiihtymisvaiheessa. Voimassa oleviin rajoituksiin ei nähty tarpeen tehdä muutoksia ja AVIn kokoontumisrajoituksia jatketaan edelleen.

Vaikka tilanne on säilynyt rauhallisena, ilmenee tartuntoja alueella kuitenkin jatkuvasti. Nyrkki toivookin pääsiäisen pyhiä ja vapaapäiviä vietettävän THL:n suositusten mukaisesti oman ydinperheen kesken tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue on kokonaisuudessaan jälleen kiihtymisvaiheessa. Tartunnat ovat alkaneet levitä myös Jyväskylän ympäristökuntiin. Erityistä huolta aiheuttavat helposti leviävät muuntovirukset, jotka tarttuvat huomattavasti herkemmin.

Multian kunnan ennaltaehkäisevinä koronavarotoimenpiteinä linjataan seuraavaa:

Multian kunta jatkaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjauskirjeen mukaisia rajoitustoimenpiteitä 30.4.2021 saakka. Tilanteen kehittymistä seurataan jatkuvasti ja rajoituksia päivitetään tarpeen mukaan.

Tämän lisäksi kunta antaa hyvin vahvan maskisuosituksen alueellaan ja pyytää kaikkia huomioimaan yleisen maskisuosituksen, kahden metrin turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamisen kaikissa julkisissa tiloissa ja kohtaamisissa.

Aiemman päätöksen mukaiset jatkettavat ja päivitetyt rajoitustoimenpiteet ovat seuraavat:

 • Alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta jatkuu maksimissaan 10 hengen ryhmissä voimassa olevia turvallisuusohjeita noudattaen. Ryhmien muodostamisesta ja turvallisuusohjeiden noudattamisesta vastaa toiminnan järjestäjä. Toiminnan järjestäjät tiedottavat toimintansa järjestämisestä itse.
 • Sinerväsali pysyy suljettuna vapaa-ajan ryhmäliikunnan osalta. Sinerväsalin käyttöönotto edellyttäisi sellaisia tehostettuja siivoamis- ja hygieniakäytäntöjä sekä jatkuvaa valvontaa turvallisuuden takaamiseksi, mihin kunnalla ei ole mahdollisuutta.
 • Kuntosali on käytössä voimassa olevia turvallisuusohjeita noudattaen. Kuntosali ei ole käytössä arkisin klo 8.00–9.00 siivouksen vuoksi. Jokainen käyttäjä huolehtii itse laitteen puhdistamisesta oman käyttönsä jälkeen salilta löytyvällä puhdistusaineella. Kuntosalilla on voimassa turvallisuusohjeet eli maskisuositus, kahden metrin turvavälit ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen. Kuntosalille ei saa tulla sairaana. Kuntosalitoiminnan katsotaan lukeutuvan yksilöliikunnan piiriin eikä olevan ryhmäliikuntaa, jolloin toimintaa siellä voidaan jatkaa, kunhan rajoituksia voidaan noudattaa ja tartuntojen määrä ei lisäänny.
 • Nuorisotila Nepan sulkuaikaa jatketaan ja Nepa pysyy suljettuna 30.4.2021 saakka.
 • Kunnan kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta ja ikäihmisten päivätoiminta ovat suljettuina 30.4.2021 saakka.
 • Palvelukeskus Poukamassa omaisten vierailut sovitaan etukäteen henkilökunnan kanssa. Vierailulla voi olla yhtä aikaa enintään 2 henkilöä. Vierailulla on käytössä maskit ja turvavälit.
 • Kierrätyspiste pysyy auki ja siellä henkilöstö ja kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat velvoitetaan käyttämään joko visiiriä tai maskia. Asiakkaiden toivotaan hyvin vahvasti noudattavan maskisuositusta, kahden metrin turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa.
 • Kunnassa on edelleen käytössä etätyösuositus niissä yksiköissä ja työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Kunnanvirasto pysyy suljettuna 30.4.2021 saakka. Henkilökunta on tavoitettavissa puhelimitse ja ajanvarauksella. Myös sosiaalitoimisto palvelee asiakkaita puhelimitse sekä ajanvarauksella.
 • Kirjasto on auki normaalisti lainaustoiminnan osalta. Kirjasto on auki arkisin 12.00–18.00. Asiakkaita pyydetään kiinnittämään huomiota hyvään käsihygieniaan, kasvomaskisuositukseen ja turvaväleihin. Kirjastossa saa asioida yhtä aikaa alle 10 henkilöä.
 • Varhaiskasvatusta ja esi- ja perusopetusta järjestetään normaalina lähiopetuksena noudattaen THL:n ja OKM:n ohjeistuksia.

Pyydämme huomioimaan, että kaikki nämä tehdyt rajoitustoimenpiteet ja suositukset toteutetaan kuntalaisten turvallisuuden ja terveyden turvaamiseksi. Tavoitteenamme on estää tartuntojen määrän nousu yli THL:n tilastoiman viiden tartunnan joukkoon. Parhaiten pystymme ehkäisemään epidemian leviämistä kunnan alueella tai laajemmalla alueella ennakoivilla toimenpiteillä. Juuri nyt on erityisen tärkeää välttää turhia lähikontakteja, liikkumista ja huolehtia omalta osaltaan maksisuosituksen, turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamisesta. Pienimmistäkin oireista on hakeuduttava koronatestiin välittömästi ja sairaana pysytään kotona välttäen kontakteja.

 

Koronarokotukset Seututerveyskeskuksessa ja siihen kuuluvissa kunnissa

Seututerveyskeskus päivittää tietoja koronarokotustilanteesta ja -järjestyksestä kahdesti viikossa, tiistaisin ja perjantaisin. Uusimmat tiedot voi käydä lukemassa osoitteessa
https://www.seututk.fi/fi-FI/Seututerveyskeskus/Uutisarkisto/Koronarokotukset_Seututerveyskeskuksessa

Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat:

 • Yli 70-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa/puoliso (1 hlö) iäkkäimmistä alkaen (yli 70-vuotiaiden rokottaminen kestää useita viikkoja, tavoite tällä hetkellä huhtikuun loppuun)

Viikosta 11 lähtien toistaiseksi:

Soitamme yli 80-vuotiaille, joilla ei vielä ole rokotusaikaa, ja sen jälkeen yli 70-vuotiaille ikäjärjestyksessä vanhimmista alkaen rokotusajan sopimiseksi. Puhelu tulee 014 -alkuisesta numerosta. Jos emme tavoita asiakasta ensimmäisellä soitolla, yritämme soittaa myöhemmin uudestaan, yhteensä enintään kolme kertaa.

Sekä sähköinen että puhelinajanvaraus on suljettu, jotta asiakkaiden ei tarvitse yrittää tavoittaa rokotusajanvarausta ja odottaa takaisinsoittoa.

 
 

Navigaatio