OS5A6501.jpg

Uskoa tulevaan

Mitä voi sanoa silloin, kun kaikki tärkeä on jo sanottu. No, kerrata – koska osa aina unohtuu ja ne loputkin kirkastuu.

Koulu on kylän sydän. Sydämen on syytä olla elävä ja terve. Sinervän koulu on Multian ainut koulu, koska kyläkouluilta oppilaat loppuivat jo vuosia sitten. Pikkusydämiä koulukäytössä ei enää ole, on vain tämä yksi ja ainut koulu, jonka on syytä olla hyvä.

Nykyiset päättäjät eivät tienneet vielä valtuustokauden alkaessa, kuinka isoksi asiaksi ”Tapaus koulu” tulisi. Kohdaltani totean, että onneksi en tiennyt. Tai, en minä tiedä olisiko se vaikuttanut ehdolle asettumiseen tai päättäjäksi päätymiseen. Ehkä, ehkä ei. Sisäilmaongelma nousi näkyviin, korjaustarve vanhoille rakennuksille oli muutenkin suuri. Koska korjaamalla vanhaa ja tilaratkaisuiltaankin epäkäytännöllistä ei voi olla varma siitä että ongelmat poistuvat, päätyi kaikkien kuntalaisten päätäntävaltaa käyttävä kunnanvaltuusto yksimielisesti uuden koulun rakentamiseen.

Pieneltä kunnalta on kuitenkin valtava ponnistus rakentaa ja maksaa koulu, kun väestöennusteet ja valtionosuudet laskevat iloista pyllymäkeä. Päätöksen tekeminen on vaatinut uskallusta ja rohkeutta sekä yhtämielisyyttä koko kunnalta. Me olemme yhdessä päättäneet uskoa tulevaan ja jättää ennusteet arvoonsa. Voi olla että uusi koulu sinänsä ei tuo yhtään uutta lasta. Mutta jos uutta koulua ei olisi päätetty tehdä, niin silloin me olisimme kertoneet jo laajasti sitä ettemme usko enää itseemme. Mepä uskomme, hyvä me!

Rakentaminen on vasta alkamassa. Tähän asti olemme selvinneet hyvin, sillä rintama on pysynyt kasassa ja yhteistyössä. Meillä kaikilla on paljon työtä edessämme, eikä rakentaminen ainakaan omassa elämässäni ole koskaan ollut helppoa. Oppilaat, opettajat ja muu henkilökunta toimivat ahtaasti, ruuan eteen nuoriso kävelee ja ikäihmiset kestävät iloista melskettä Poukamassa. Rakentamiseen kuuluu se, että hyvästä yhteistyöstä ja suunnittelusta huolimatta yllätyksiä tulee aina. Siihen voimme luottaa; myös siihen että asiat ratkotaan yhdessä.

Vedetään hetki henkeä, nautitaan keväästä ja sukelletaan sitten urakkaan!

Elisa Murtomäki, valtuutettu

Kohti tulevaisuutta ja sen yli

Tulee olemaan hyvin helppoa muistaa vuosiluku, jolloin Sinervän koulukeskuksen uuden yhtenäiskoulun kivijalka on muurattu: 2020. Näitä harvinaisia vuosilukuja harvemmin osuu yhteen ihmiselämään. Prosessi kuitenkin on pyörähtänyt käyntiin jo aiemmin 7 valtuutetun 30.1.18 luovuttaman ryhmäaloitteen ja päälle sadan kuntalaisen allekirjoittaman ja 1.2.18 luovutetun kuntalaisaloitteen siivittämänä. Vaikka kaksi vuotta tähän hetkeen tuntuu pitkältä ajalta, on prosessi kunnassamme kuitenkin edennyt verraten nopeasti alkuun päästyään. Byrokratian rattaat vain vievät väistämättä oman aikansa, samoin valmistelutyö. Valtuusto teki 18.9.18 periaatepäätöksen uuden koulun rakentamisesta. Kesäkuussa -19 valittiin A- ja B-rakennusten purku-urakan urakoitsija ja itse purku-urakka saatiin syksyn aikana loppuun. Talven ja kevään ajan voi alakoulun ikkunoista ihailla esteetöntä maisemaa Sinervälle. Tällä hetkellä urakoitsijat laskevat omia tarjouksiaan uudesta rakennuksesta, ja vielä lähikuukausien aikana valitaan urakoitsija.  Toukokuussa alkaa uusi aika, kun koulu alkaa rakentua. 

Olen kuvannut koulun pihaa aina silloin tällöin lasta kouluun viedessä. Kuvista on hauska jälkikäteen katsoa työn etenemistä.  3.10.19 kuvassa on samaan aikaan iloa ja surua. Koulun purku on aloitettu, yläkoulun päädyssä on varsin hyvin ilmastoituja luokkia. Iloa siitä, että jotain näkyvää uuden koulun suhteen on jo. Samassa kuvassa on myös suruliputus 1.10. Kuopiossa tapahtuneen koulusurman muistoksi. Mielessäni oli ja on edelleen pieni, mutta suuri toive: kunpa pieni kylä ja koulu pystyisi suojaamaan oppilaitaan, ettei kenestäkään tule tekijää, eikä uhria tässä koulussa. Ei minkäänlaisessa väkivallan teossa. Kunpa kaikilla olisi koulussa hyvä olla. 

Uusi koulu tulee todennäköisesti olemaan näkyvin ja säilyvin merkki omasta osallistumisestani kunnallispolitiikkaan Multian kunnassa. Jotain, josta voin itse olla hyvin ylpeä, vaikka koulusta ollaan oltu montaa mieltä, kunnan ulkopuoleltakin on ihmetelty. Väestöennuste näyttää synkältä. Mutta ennusteet ovat ennusteita, eivät totuus, ainakaan niin kauan, kun ennustetta aktiivisesti pyritään muuttamaan. Ilman koulua kylä näivettyy. Uusi koulu on mahdollisuus. Maailma muuttuu, etätyön mahdollisuudet kasvavat, maailmalla elintila kaventuu. Laukaassakin yrittäjäpariskunta etsi vuosikymmenen ajan jatkajaa huoltamoyritykselleen, ja yllättäen jatkajat löytyivätkin Kiinasta. Kunta saa ensi alkuun kaksi uutta asukasta, vuoden päästä kaksi aikuista ja useamman lapsen lisää, kun perheet muuttavat perässä. Yritys säilyy ja kunta saa sitä kautta myös yhteisöverotuloja. Ja kuka olisi uskonut, saati ennustanut näin käyvän? Meillä on valtteina luonnonrauha ja valokuituverkko, jos siihen negatiivisiakin puolia on liittynyt ja liittyy. Mutta verkko on maassa ja toimii, sekin on mahdollisuus. On myös itsestämme kiinni, kuinka hyvin mahdollisuuksia yritämme käyttää. Ja millaisen kuvan kunnastamme ja kuntalaisistamme, itsestämme, ulospäin annamme. Jos meillä on jo täällä hyvä olla, ehkä jollakin muullakin voi. Yrittänyttä ei laiteta, sanotaan.

Kati Kekälinen, perusturvalautakunnan puheenjohtaja

Sinervän kouluhanke on sivistysteko

Sinervän kouluhankkeeseen on kahden vuoden aikana sisältynyt paljon – oppilaiden ja henkilökunnan sisäilmaoireilut, päätös uuden koulun rakentamisesta, väistötilojen etsiminen, muutto yläkoululta ja pajalta alakoululle, siirtyminen ruokailemaan Poukamaan, uuden koulun suunnittelu, talouden realiteetit uuden koulun tilojen suhteen ja purkutyön viivästyminen.

Tätä kirjoittaessa mieli on vaihteeksi luottavainen. Yläkoulun ja pajan paikalla betonikasat pienenevät. Tilalla on pian kaunis järvimaisema ja välituntipiha. Uuden koulun rakentaminen alkaa toukokuussa 2020 ja ovi sinne aukeaa syksyllä 2021.

Sivistys on avarakatseisuutta, pienemmistä huolehtimista. Uusi koulu tarjoaa turvallisen, kauniin ja viihtyisän ympäristön opiskella. Samalla se tarjoaa multialaisille paikan kohdata toisensa, toimia yhdessä sekä pitää huolta toisistaan. Toivoa voi, että uusi koulu hillitsee poismuuttoa ja houkuttelee uusia asukkaita.

Multian historia osoittaa, että sivistystystä on arvostettu – mm. valtakunnallisessa peruskoulukokeilussa 1960-luvun lopulla oli mukana vain 11 kuntaa koko Suomesta, Multia yhtenä niistä. Koulutuksella on mahdollisuus olla vastavoima vain ahneuteen ja itsekkyyteen perustuvassa yhteiskunnan kehityksessä, sivistystä tukien. Elämä kun ei voi olla pelkkää talouskehitystä, vaikka usein vain se näyttää olevan päätöksien perusteena. Opiskelun pitää voida kannattaa aina ja sen tukeminen on yhteiskunnan keskeisimpiä tehtäviä.

Multia huolehtii pienemmistään. Se on sivistysteko.

Reima Viitala, rehtori

Avoin oppimisympäristö

"Avoin oppimisympäristö" koulun Facebook-sivulla on saanut 1368 tykkäystä!

Navigaatio